Wat is Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding?

Intensieve Kortdurende Thuisbegeleiding (contextbegeleiding met hoge intensiteit) is bedoeld voor gezinnen met kinderen en/of jongeren van 0 tot 18 jaar die ernstige problemen ervaren op verschillende levensdomeinen, waarvan tenminste één probleem bij de opvoeding van de kinderen. De hulp wordt thuis in jouw gezin aangeboden. De hulp is praktisch en concreet en is erop gericht het gezin bij elkaar te houden en te versterken. In een periode van 6 maanden zullen er met de gezinsleden, gespreid over meerdere huisbezoeken, wekelijks 4 uren contact zijn.

Wat zijn de doelen?   In jouw gezin hebben de problemen zich opgestapeld. Een belangrijk doel is om jullie op een dusdanige manier helpen dat jullie na onze hulp voort kunnen in het leven en alle gezinsleden zich op een gezonde manier kunnen ontwikkelen We willen dat jullie zo veel mogelijk zelfstandig, met steun uit je eigen omgeving, kunnen deelnemen aan de samenleving.

Wie is de doelgroep?   Gezinnen met kinderen en/of jongeren van 0 tot 18 jaar die grote problemen ervaren op verschillende domeinen, waarvan tenminste 1 probleem bij de opvoeding van de kinderen en waarbij een sterk trainingsgerichte aanpak en intensieve hulp noodzakelijk is. De overige domeinen kunnen zijn: financiële problemen, administratieve problemen, veel ruzies, schoolproblemen, gedragsproblemen, alcoholprobleem, agressie, enzovoort.

Wat houdt het in?   De hulp sluit aan bij de hulpvragen van jullie gezin; wordt in samenspraak bepaald en is gericht op het versterken van wat goed gaat en van wat beter kan. Tijdens de begeleiding werken we aan het aanleren en trainen van praktische en sociale vaardigheden voor de gezinsleden en leren we ouders en kinderen aan hoe ze met hun cognities en emoties moeten omgaan. We gaan samen aan de slag om jullie sociaal netwerk (rond het gezin) te activeren en te versterken. We verlenen of installeren desgewenst praktische hulp.
De aanpak is ingedeeld in 3 fasen. Wij noemen ze: de intakefase, de veranderingsfase en de afbouwfase. In elk van de 3 fasen wordt er intensief gewerkt. In de eerste 3 weken wordt ruim de tijd genomen om met alle gezinsleden kennis te maken en een werkrelatie op te bouwen en te onderhouden. Daarnaast verzamelen we informatie (over wat goed en minder goed gaat). Samen analyseren we die informatie om samen doelen te formuleren. In de 2e fase werken we intensief aan de geformuleerde doelen.
In de laatste fase wordt tijdens een tussentijds evaluatiegesprek samen met de gezinsleden en de contextbegeleider de 2e werkfase geëvalueerd. Er wordt afgesproken welke doelstellingen zullen worden aangepakt in de laatste fase van de begeleiding. Er wordt ook al nagedacht over mogelijke vervolghulp.

Hoe lang duurt het?  IKT duurt 6 maanden en is niet verlengbaar. De hulp is intensief. Dat betekent dat er, gespreid over meerdere huisbezoeken, wekelijks gemiddeld 4 uren contact met de gezinsleden zijn (gespreid over de gehele begeleidingsperiode). Die contacten kunnen zowel met de gezinsleden apart, met het gehele gezin, als met de gezinsleden en andere diensten/hulpverleners zijn. Daartoe komt de gezinsbegeleider wekelijks 2 à 3 keer bij het gezin aan huis.

Regio?  We begeleiden gezinnen die wonen in het arrondissement Gent (Aalter, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Knesselare, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem en Zulte) of in het arrondissement Eeklo (Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate) of in Laarne of Wetteren.

We hebben dankzij de begeleiding een beter contact met de kinderen. We weten nu beter hoe we met puberzoon moeten omgaan. Ook hebben we nu mensen uit onze omgeving die ons steunen en helpen.
AANMELDEN?

IKT is niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. IKT kan enkel ingezet worden via de Intersectorale Toegangspoort. Aanmelden bij de Toegangspoort kan enkel door een jeugdhulpaanbieder.