CBAW BOUWT AAN DE TOEKOMST

Waar kun je terecht als je ergens anders zou willen (of moet) wonen? Bij een broer, zus of een ander familielid? Terug naar huis? Bij een goede vriend(in)? Of ga je alleen wonen? En hoe pak je dat dan aan?

In je groei naar autonomie, moet je allerlei zaken zelf kunnen regelen, zoals formulieren invullen, een inkomen verwerven, omgaan met geld, weten hoe je je moet gedragen bij instanties. Maar ook het leggen van contacten met mensen die je kunnen steunen is belangrijk. Mensen bij wie je terecht kan voor een praatje en mensen die kunnen helpen als je ergens mee zit. Tijdens de begeleiding ga je die mensen (samen je begeleider) opzoeken.
Een aantal van dit soort zaken kun je misschien al, andere nog niet. Hier werken we dan aan tijdens de begeleiding. De begeleider helpt je bij het leren van die vaardigheden die je (nog) nodig hebt om je toekomst uit te bouwen. Bij de keuze van woonvorm kijken we wat jij wil maar ook aankan.


Wat is CBAW?  Contextbegeleiding in functie van Autonoom Wonen (CBAW) helpt je bij de uitbouw van jouw toekomst. Het beste fundament daarvoor is een stabiel leven. We trainen je in zelfstandig worden en houden daarbij rekening met wat je al kan en met wat anderen van je verwachten. Om dat te bereiken, wordt jouw netwerk actief betrokken.

Wie is de doelgroep?  Jongeren vanaf 17 jaar tot maximum 21 jaar met een verhoogd risico om thuisloos te worden, die nood hebben aan een stabiele thuissituatie en voor wie autonoom wonen aangewezen is omwille van de problematische leefsituatie in het gezin, in de residentiële voorziening of in het pleeggezin. Sommige aangemelde jongeren zijn thuisloos. Deze jongeren hebben problemen op verschillende domeinen.

Wat zijn de doelen?  Het algemeen doel van CBAW is het uitbouwen van een stabiele thuis en een kwaliteitsvolle toekomst. Die stabiele thuis is geoperationaliseerd als jouw situatie aan de volgende criteria voldoet:
  • een stabiele huisvesting;
  • een financieel gezonde situatie;
  • een toereikend sociaal netwerk dat door jou als ondersteunend wordt ervaren.
Wat houdt het in?  De hulp sluit aan bij jouw leven. Bijzonder aan CBAW is de focus op het herstel en verstevigen van jouw sociaal en familiaal netwerk, het aanleren en inoefenen van noodzakelijke vaardigheden en een ondersteunende groepswerking. Tijdens het begeleidingstraject wordt systematisch de autonomie vergroot.

Hoe lang duurt het?  De hulp duurt maximaal 11 maanden. De frequentie en intensiteit van de contacten variëren maar zijn gemiddeld meer dan 3 uren per week.

Regio? We begeleiden jongeren die wonen (of gaan wonen) in het arrondissement Gent (Aalter, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Knesselare, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke-Waas, Nazareth, Nevele, Oosterzele, Sint-Martens-Latem, Waarschoot, Wachtebeke, Zomergem en Zulte) of in het arrondissement Eeklo (Assenede, Eeklo, Kaprijke, Maldegem, Sint-Laureins en Zelzate).

Meer weten?  Wil je meer achtergrond over onze CBAW, lees dan volgende artikels 'La Vie, een nieuwe methodiek voor CBAW' en 'Groepswerking La Vie, als onderdeel van CBAW'.
Ik dacht dat ik alles alleen kon, maar ik zie nu in dat niemand dat kan. De relatie met mijn papa is nu weer oké. Hij werkt soms nog op mijn zenuwen, maar hij helpt me als het nodig is.
AANMELDEN?

CBAW is niet-rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp en kan enkel ingezet worden via de Intersectorale Toegangspoort. Aanmelden bij de Toegangspoort kan enkel door een jeugdhulpaanbieder.

Het delen van ervaringen met lotgenoten zorgt voor (h)erkenning, biedt informele leerkansen, betekent een grote steun en geeft perspectief. De groepswerking is belangrijk. 'Het is een plaats waar ik mezelf kan zijn, waar ik word begrepen."