Cliënt- en krachtgericht werken

De kern van onze hulpverlening gaat uit van het versterken van de kennis en vaardigheden van het cliëntsysteem en het geloof in eigen kunnen. Onze hulpverlening start vanuit het vertrouwen in de eigen kracht van het cliëntsysteem. Centraal in onze visie is dat verandering altijd mogelijk is. Iedereen is in staat nieuw gedrag te leren. Problemen van het cliëntsysteem staan nooit op zichzelf en hebben een relatie met de context. Dit betekent dat we zowel de cliënt als het cliëntsysteem begeleiden. 
 
‘Cliëntgericht werken’ betekent dat het cliëntsysteem beschouwd wordt als coproducent van de hulpverlening. Dit impliceert dat we onze cliënten betrekken bij het gehele hulpverleningsproces, dat we ze erkennen als volwaardige partners en dat de nog aanwezige draagkracht en inzet worden benoemd en versterkt.

De meningen van de cliënten zijn belangrijk. De hulpverlening zal worden afgestemd op de wensen en behoeften van het cliëntsysteem, rekening houdend met de doelstellingen zoals bepaald door de verwijzer en de inzichten en doelstellingen van de hulpverlener. Het is wenselijk dat de hulpverlening bijdraagt aan het oplossen van problemen zoals geformuleerd door de minderjarige en zijn/haar gezin, en dit met respect voor de integriteit van alle betrokkenen en de rechten van derden.

Onze hulp is niet gericht op de analyse van problemen, maar focust op oplossingen en is toekomstgericht. Probleemanalyses kunnen interessant zijn maar blijken meestal niet noodzakelijk bij het vinden van oplossingen. Oplossingen worden bij voorkeur bedacht door het cliëntsysteem zelf en door anderen uit het netwerk. De vermogens van cliënten om zelf oplossingen te bedenken en uit te voeren worden aangesproken en versterkt. We werken dialooggestuurd en de mogelijkheden van het gezin zijn leidend in onze manier van werken.

‘Cliëntgericht werken’ betekent maatwerk. We sluiten aan bij de krachten en competenties die in het cliëntsysteem aanwezig zijn.